Je huis duurzaam verwarmen met minder aardgas: dat kan met een hybride warmtepomp. Hij werkt samen met je cv-ketel op gas en is een goede tussenstap naar een vol-elektrisch huis. Je CO2-uitstoot voor verwarming en warm water daalt met zo’n 25 procent. Nog 2 pluspunten: je kunt nu subsidie krijgen voor de warmtepomp én je energierekening gaat omlaag!

De hybride warmtepomp werkt op stroom. Je koppelt hem aan je cv-ketel. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten heel koud is en zorgt voor je warme water in de badkamer en keuken. Je kunt de warmtepomp aansluiten op je huidige cv-ketel of op een nieuwe ketel. Heeft jouw huis overal iets van isolatie (in dak, gevel én vloer) en dubbel glas? Dan kun jij meteen aan de hybride warmtepomp! 

Lagere energierekening en minder CO2

Met een hybride warmtepomp bespaar je in een gemiddelde eengezinswoning ongeveer € 220 per jaar op je energierekening.
We zetten het verbruik van een hr-ketel en een ketel + warmtepomp naast elkaar. (LET OP: dit is op basis van de “oude” energietarieven. Met de nieuwe prijzen ligt de besparing veel hoger)

Energieverbruik per jaar voor verwarming en warm waterEnergie-kosten /jaar*Je
bespaart elk jaar
CO2-uitstoot per jaar
hr-ketel1.700 m3 gas€ 1.3203.250 k.
Warmtepomp 5 kW met hr-ketel850 m3 gas +
2.000 kWh per jaar
€ 1.100€ 2202.450 k.

De huidige subsidie op een dergelijk systeem is tussen de € 1500,- en €1800,-


Hybride kan al in een matig geïsoleerd huis

Voor een hybride warmtepomp moet je huis in elk geval matig geïsoleerd zijn. Je hebt bijvoorbeeld gewoon dubbel glas, spouwmuurisolatie en matige vloer- en dakisolatie (van 5-7 centimeter). Betere isolatie is natuurlijk geen probleem: ook dan heeft een hybride warmtepomp zin. Is je huis goed tot zeer goed geïsoleerd, dan kun je ook een volledige warmtepomp overwegen.


Niet zinvol in slecht geïsoleerd huis

Een hybride warmtepomp is niet zinvol in een slecht geïsoleerd huis. Denk bijvoorbeeld aan een woning met alleen matige dakisolatie en dubbel glas (geen HR++), maar zonder spouwmuurisolatie en zonder vloerisolatie. In zo’n huis zal de warmtepomp minder vaak draaien: de cv-ketel op gas is vaak nodig om het huis voldoende warm te krijgen. Je kunt het geld voor de hybride warmtepomp dan beter besteden aan het isoleren van je spouwmuur en de vloer, dat levert je meer voordeel in CO2 en geld op. Daarna (of tegelijkertijd) kun je natuurlijk ook die hybride warmtepomp nemen.


Hybride kan vaak met bestaande radiatoren

Een warmtepomp verwarmt het water in je radiatoren tot 45 à 55 graden, een cv-ketel staat meestal afgesteld op 60 tot 80 graden. Een warmtepomp werkt dus met een lagere temperatuur. De vraag is of je bestaande radiatoren hiervoor geschikt zijn. In oudere huizen die zijn na-geïsoleerd is dat vaak wel het geval. Daar hebben de radiatoren een grote capaciteit, omdat de verwarming is ontworpen voor een huis zonder isolatie.

Krijg je het huis niet warm met een lage watertemperatuur, dan kun je de verwarming aanpassen of uitbreiden. Dat kan bijvoorbeeld met radiatorventilatoren, een extra radiator, grotere radiatoren of vloerverwarming. Een radiator-ventilator is vanaf een paar tientjes te koop, nieuwe radiatoren of convectoren in de woonkamer en keuken kosten bij elkaar zo’n € 2.500. Lees meer op Lage temperatuur verwarming (ltv).


Hoe zit het met geluid?

De ventilator van de buitenunit van een hybride warmtepomp maakt geluid als hij draait. Dat is alleen als je de verwarming aanhebt, dus in de late herfst, winter en het vroege voorjaar. Dan heb je de ramen meestal dicht en hoor je de ventilator sowieso minder goed. ’s Nachts zet je de thermostaat 1 of 2 graden lager, waardoor de warmtepomp minder vaak aanslaat (in elk geval niet als je net naar bed bent gegaan). Verder is het heel persoonlijk hoe mensen geluid ervaren en of ze er last van hebben. Twijfel je of jij het geluid vervelend zal vinden? Ga dan luisteren bij uwEnergieloket, daar staat een draaiende demo.

    Ook benieuwd naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp??
    Vul dit formulier in en krijg antwoord op uw vragen.