Ga je isoleren of anders verduurzamen?
Dan zijn er verschillende subsidie mogelijkheden

Gemeentelijke subsidie

Landelijke subsidie

Wijzigingen landelijke subsidie 2024

WIJZIGINGEN ISDE-SUBSIDIES VANAF 1 JANUARI 2024
Meer maatwerk voor monumenten Voor monumenten worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Zo kan bij isolatiemaatregelen worden volstaan met een Rd-waarde van 2,5 in plaats van 3,5. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8m2, maar 3m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam.  

Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal Je krijgt extra subsidie (bonus) als je biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen gebruikt. Biobased materialen, zoals vezelhennep en vlas, zijn duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken. Dit materiaal is vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen en daarom kun je er nu extra subsidie voor krijgen.   Tarieven biobased bonus per m2:dakisolatie: € 5,- zolder- of vlieringvloerisolatie: € 1,50 gevelisolatie: € 6,- spouwmuurisolatie: € 1,50 vloerisolatie: € 2,- bodemisolatie: € 1,- Let op: voor dit extra bedrag maakt het niet uit of je 1 of meer maatregelen neemt, de hoogte blijft hetzelfde.  

Geen subsidie meer voor warmtepompen met energielabel A+ 
Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om subsidie te krijgen. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen dan niet meer in aanmerking voor subsidie. Deze wijziging geldt niet voor warmtepompboilers. Overgangsregeling: wie in 2023 een warmtepomp heeft gekocht, die pas in 2024 wordt geïnstalleerd, komt nog wel in aanmerking voor subsidie (zorg dan dat je een overeenkomst/opdrachtbevestiging hebt met de aankoopdatum als bewijs). 

 Subsidiebedragen voor A++ warmtepompen blijven gelijk 
Eerder kregen warmtepompen met een energielabel A++ of hoger een bonus van € 450. Deze bonus komt in 2024 te vervallen, omdat de subsidiebedragen met hetzelfde bedrag zijn verhoogd.  

 Subsidiebedragen voor A+++ warmtepompen stijgen met 225 euro 
De eerdere bonus van € 450 vervalt en het standaard subsidiebedrag wordt met 450 euro verhoogd. Warmtepompen met een energielabel A+++  of hoger krijgen voortaan wel een aanvullende bonus van € 225.  

 Subsidie grote zonneboilers omlaag 
Vanaf 2024 krijg je minder subsidie voor de grotere zonnecollectoren.  Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m² krijgen € 0,55 per kWh (in 2023 was dit € 1,02). Zonneboilers met een oppervlakte groter dan 10 m² krijgen € 0,28 per kWh (in 2023 was dit € 0,45). 

Hogere subsidie aansluiting warmtenet 
De subsidie voor een aansluiting op het warmtenet wordt verhoogd van
€ 3.350 naar € 3.775.